Alles over wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen in een overzicht · Salaris Vanmorgen (2024)

Alles over wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen in een overzicht · Salaris Vanmorgen (1)

De werknemer heeft recht op vakantie met behoud van loon. In een arbeidsovereenkomst, bedrijfsregeling of cao staat meestal op hoeveel vakantiedagen een werknemer recht heeft.

Een onderneming of branche kan in principe zelf beslissen hoeveel vakantiedagen worden toegekend, maar het aantal vakantiedagen is wel aan een wettelijk minimum gebonden.

Wettelijke vakantiedagen

Het wettelijk minimum aan vakantiedagen bedraagt vier keer het aantal overeengekomen arbeidsuren per week. Een werknemer die 40 uur per week werkt, heeft hierdoor recht op minimaal (4 x 40 uur) 160 vakantie-uren op jaarbasis.

Vakantiedagen worden naar evenredigheid opgebouwd tijdens het jaar. Het saldo aan wettelijke vakantiedagen wordt dus niet ineens volledig toegekend aan het begin van het jaar.

Daarnaast vervallen wettelijke vakantiedagen 6 maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de vakantiedagen zijn opgebouwd.

Het is niet toegestaan om wettelijke vakantiedagen uit te betalen tijdens het dienstverband. Dit mag alleen bij het eindigen van het dienstverband.

Zieke werknemer kon wettelijke vakantiedagen niet opnemen: uitbetaling

Bovenwettelijke vakantiedagen

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die het wettelijk minimum te boven gaan. Deze extra vakantiedagen kunnen worden overeengekomen in een cao, bedrijfsregeling of individuele arbeidsovereenkomst.

Ten aanzien van bovenwettelijke vakantiedagen gelden andere regels dan ten aanzien van de wettelijke vakantiedagen. Zo geldt voor de bovenwettelijke vakantiedagen een verjaringstermijn van 5 jaar in plaats van de vervaltermijn van 6 maanden voor de wettelijke vakantiedagen.

Ook kan de werkgever bij schriftelijke overeenkomst bepalen dat ziektedagen aftrekbaar zijn van het saldo aan bovenwettelijke vakantiedagen, dan wel dat de werknemer geen bovenwettelijke vakantie-uren over de periode van arbeidsongeschiktheid kan opbouwen.

De werkgever kan met de werknemer afspraken maken over het uitbetalen van bovenwettelijke vakantiedagen tijdens het dienstverband.

Leeftijdsvakantiedagen

Het komt in de praktijk voor dat aan werknemers boven een bepaalde leeftijd extra vakantiedagen worden toegekend. Een wettelijke basis heeft dit verlof niet.

Het College voor de Rechten van de Mens (voorheen: Commissie Gelijke Behandeling) heeft al in 2006 geoordeeld dat dit alleen is toegestaan wanneer sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond en de leeftijdsdagen zijn ingebed in een leeftijdsfasebewust personeelsbeleid.

De werkgever moet dus goed kunnen onderbouwen welke werknemers voor extra vakantiedagen in aanmerking komen en waarom.

Vakantiedagen opnemen

Volgens de hoofdregel moet de werknemer de vakantiedagen opnemen door middel van een verzoek aan de werkgever. Als sprake is van een schriftelijk verzoek en de werkgever niet binnen 2 weken na ontvangst van het verzoek reageert, wordt het verzoek van de werknemer geacht te zijn toegewezen.

Bij cao of schriftelijke overeenkomst zijn afwijkende afspraken te maken. Zo is bijvoorbeeld af te spreken dat een werknemer in elk geval vakantiedagen opneemt tijdens een vaste bedrijfssluiting.

Gewichtige reden

De werkgever kan een vakantieverzoek van de werknemer afwijzen als sprake is van een ‘gewichtige reden’. Dit houdt in dat toewijzing van het verzoek tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering zou leiden. De werknemer moet dan wel op een ander moment de gelegenheid krijgen om vakantiedagen op te nemen.

Als er gewichtige redenen zijn om de vakantie van de werknemer te wijzigen nadat er al toestemming is gegeven, is dit mogelijk, mits de werkgever eventuele schade die daarvan het gevolg is aan de werkgever vergoedt.

Vakantiedagen uitbetalen

In principe mogen alleen opgebouwde maar nog niet-genoten vakantiedagen aan het einde van de arbeidsovereenkomst worden uitbetaald. Het Europees Hof van Justitie heeft een aantal keer benadrukt dat het belangrijk is dat werknemers ook daadwerkelijk de kans krijgen om vakantie op te nemen.

Het verbod om vakantiedagen tijdens het dienstverband uit te betalen geldt niet voor bovenwettelijke vakantiedagen. De werkgever kan deze vakantiedagen afkopen als partijen dit hebben afgesproken in een schriftelijke overeenkomst.

Als een werknemer bij het einde van het dienstverband nog openstaande wettelijke en/of bovenwettelijke vakantiedagen heeft, heeft de werknemer recht op uitbetaling tot een bedrag gelijk aan het loon over de betreffende dagen.

Wat is loon?

Wat wordt onder ‘loon’ verstaan? Het Europees Hof van Justitie heeft aangegeven dat moet worden beoordeeld of er een intrinsiek verband bestaat tussen de looncomponenten die de werknemer normaal ontvangt en de uitvoering van de opgedragen taken door de werknemer.

Een werknemer mag ook niet in een nadeliger positie komen bij uitbetaling van vakantiedagen, dan wanneer hij in dienst zou zijn gebleven en vakantiedagen zou hebben opgenomen.

Ruim loonbegrip

Je moet dus uitgaan van een ruim loonbegrip. Ook vergoedingen, toeslagen, vaste bonussen, vakantiegeld, een 13e maand of eindejaarsuitkering en overige (vaste) emolumenten (pro rato) moet je meenemen bij de berekening van de waarde van een vakantiedag. Hierbij zit geen verschil tussen een wettelijke en bovenwettelijke vakantiedag.

Uit rechtspraak volgt verder dat het werkgeversdeel van de pensioenpremie ook onderdeel kan zijn van het loonbegrip. Als de werknemer in dienst was gebleven, was de pensioenpremie namelijk ook betaald.

Vakantiedagen vervallen/verjaren

Voor wettelijke vakantiedagen geldt een vervaltermijn van 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de vakantiedagen zijn opgebouwd.Wettelijke vakantiedagen die in 2022 zijn opgebouwd, vervallen dus met ingang van 1 juli 2023.

De vervaltermijn geldt niet voor werknemers die redelijkerwijs niet in staat waren om vakantie op te nemen. Denk aan zieke werknemers die niet kunnen re-integreren.

De vervaltermijn van 6 maanden is te verlengen bij cao of een schriftelijke overeenkomst. De vakantiedagen kan de werknemer dan over een langere termijn opnemen.

Voor de bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar.

Vervallen wettelijke vakantiedagen per 1 juli niet altijd aan de orde

Verlofadministratie

Als een werknemer vakantie opneemt, moeten in principe de vakantiedagen worden afgeboekt die het eerst komen te vervallen. Gezien dit uitgangspunt en de verschillende regels voor wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen is het belangrijk dat de werkgever de verlofadministratie zodanig inricht dat per werknemer inzichtelijk is uit welke onderdelen de vakantieaanspraak bestaat en wanneer de verschillende vakantiedagen komen te vervallen.

Uit rechtspraak blijkt dat werkgevers verplicht zijn om werknemers regelmatig – ten minste één keer per jaar – aan te sporen hun vakantiedagen op nemen en te wijzen op het vervallen of verjaren van de betreffende vakantiedagen.

Als de werkgever niet aan deze verplichting voldoet, kan een werknemer in voorkomende gevallen met succes betogen dat de vakantiedagen niet zijn vervallen of verjaard en dat hij deze alsnog kan opnemen.

Werkgever moet vakantiedagenadministratie laten zien maar is nalatig

Twee tips

  1. Houd met de de verschillende verval- en verjaringstermijnen goed bij of een toegekende vakantiedag een wettelijke of bovenwettelijke vakantiedag is.
  2. Spoor werknemers ten minste één keer per jaar schriftelijk aan om de opgebouwde vakantiedagen op te nemen omdat deze anders vervallen (wettelijke vakantiedagen) of verjaren (bovenwettelijke vakantiedagen).

Bron: Arbeidswijzer 2023 van BDO

Alles over wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen in een overzicht · Salaris Vanmorgen (2024)
Top Articles
6 Ingredient Fish Cakes Recipe
Chinese Chicken Salad | 15-Minute Restaurant Recipe
Craigslist Myrtle Beach Motorcycles For Sale By Owner
Automated refuse, recycling for most residences; schedule announced | Lehigh Valley Press
Craigslist Home Health Care Jobs
Canya 7 Drawer Dresser
Kreme Delite Menu
Unity Stuck Reload Script Assemblies
Plaza Nails Clifton
Lost Ark Thar Rapport Unlock
Imbigswoo
Moe Gangat Age
12 Best Craigslist Apps for Android and iOS (2024)
2135 Royalton Road Columbia Station Oh 44028
Evangeline Downs Racetrack Entries
Regal Stone Pokemon Gaia
Craigslist Blackshear Ga
Illinois Gun Shows 2022
Grab this ice cream maker while it's discounted in Walmart's sale | Digital Trends
Craigslist Panama City Fl
Alexander Funeral Home Gallatin Obituaries
Strange World Showtimes Near Roxy Stadium 14
Curry Ford Accident Today
Best Mechanics Near You - Brake Masters Auto Repair Shops
Craigslist Lewes Delaware
Jail View Sumter
Rochester Ny Missed Connections
Dark Entreaty Ffxiv
How To Tighten Lug Nuts Properly (Torque Specs) | TireGrades
University Of Michigan Paging System
D2L Brightspace Clc
Scripchat Gratis
Yale College Confidential 2027
Tripcheck Oregon Map
Salemhex ticket show3
Redbox Walmart Near Me
Homewatch Caregivers Salary
Mrstryst
Calculator Souo
Movies123.Pick
Zero Sievert Coop
3400 Grams In Pounds
Spectrum Outage in Genoa City, Wisconsin
Qlima© Petroleumofen Elektronischer Laserofen SRE 9046 TC mit 4,7 KW CO2 Wächter • EUR 425,95
301 Priest Dr, KILLEEN, TX 76541 - HAR.com
Tricia Vacanti Obituary
Pulitzer And Tony Winning Play About A Mathematical Genius Crossword
Market Place Tulsa Ok
Hampton Inn Corbin Ky Bed Bugs
Mike De Beer Twitter
Vrca File Converter
Thrift Stores In Burlingame Ca
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 5603

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.