Massey Ferguson 8S nu i Sverige (2024)

I december utnämndes flaggskeppet i Massey Fergusons nya traktor­serie till Tractor of the Year 2021, och nu har de första traktorerna landat hos svenska återförsäljare. Jordbruksaktuellt har besökt Staffare AB för att titta närmare på vad juryn för Tractor of the Year kallar ”en helt ny traktor”.

Massey Ferguson 8S nu i Sverige (1)


Bland det första man lägger märke till när man ser den nya 8S-serien live är proportionerna med den stora, höga, framflyttade hytten, de stora hjulen och förstås att motorhuven och hytten är separerade. Något som dolts väl genom den moderna designen, med en färgsättning i svart, rött och silver som flörtar lite med tidigare generationer av Massey Ferguson.

Den nya 8S-serien är en av två traktornyheter som Massey Ferguson lanserade under 2020. Den kommer att ersätta 7700-serien med fyra modeller i effektspannet 205–265 hästkrafter, med möjlighet till 20 extra hästkrafter genom boost.

– Man började planera för denna traktorserie redan 2007 och har under utvecklingsarbetet jobbat väldigt mycket med input från kunder. Bland annat har två svenska jordbrukare varit delaktiga genom att bidra med idéer och tankar, berättar Per Jansson, produktchef för traktorer hos MF Import.

Att föraren ska vara i fokus är ledord hos de allra flesta maskintillverkarna i dag, men enligt Per har man hos 8S-serien tagit det ett steg längre.

– Man ville ha en lite bredare hjulbas än tidigare modeller, som nu är 3,05 meter, och den är även något större än 7700-serien och andra traktorer i denna storleks­klass. Man tittade på vart föraren skulle ha bäst runtomsikt och byggde traktorn utifrån det, med en stor hytt där man behåller den goda sikten, säger han.

Massey Ferguson 8S nu i Sverige (2)

Stor volym

Och av allt som sticker ut hos 8S så är det framförallt hytten, som med sin storlek på närmare 3,5 kubikmeter och med 6,6 kvadratmeter glasyta drar blicken till sig.

– Dels är det en väldigt stor volym i hytten. Separeringen från motorn ger bättre sikt genom framrutan samtidigt som man slipper ljud, vibrationer och värme från motorn inne i hytten. Sedan ger de något vinklade rutorna och den stora dörren ett mycket bra insteg upp i hytten, säger Per.

Just säkerheten är enligt honom något som de tillfrågade lantbrukarna lyfte upp som en viktig faktor, och där har man bland annat satsat på flera robusta handtag vid insteget så att man alltid har kontakt i tre punkter.

Massey Ferguson 8S nu i Sverige (3)

Smarta funktioner

Inuti hytten finns flera smarta funktioner. Ratten kan fällas upp med en fotpedal och förarstolen kan vridas tio grader åt vänster för lättare insteg samt 45 grader åt höger för bättre sikt bakåt på redskap både vid på- och avkoppling samt under arbete.

Här har man designat panelen på höger sida så att stolen ska gå fritt utan att ta i något. Dessutom finns det en annan smart nyhet bakom förarstolen, nämligen en ny, knappförsedd multifunktionsspak med vilken man styr hitchkroken. Under förarstolen sitter värmepaket och AC. Med 14 utblås ska hyttens klimatanläggning ge en bra temperatur och imfria rutor oavsett årstid.

Framåt är sikten också god tack vare motorhuvens smala, slimmade design som ger god överblick över exempelvis frontmonterade redskap. Under motorhuven sitter en sexcylindrig Agco Power-motor på 7,4 liter som levererar ett maximalt vridmoment med boost på 1 257 Newtonmeter. Den kombinerade bränsle- och AdBlue-tanken på traktorns vänstra sida är utformad så att man, vid fullt rattutslag åt höger, får en mycket god tillgång till motorn där alla väsentliga filter och kontrollpunkter sitter.

Nya bromsar

Motorns avgasrening är väl integrerad i lågt placerade komponenter och inne i hytten tänker man inte ens på att där finns ett avgasrör vid den främre, högra hyttstolpen. Kylaren har också uppdaterats.

– Om vi tittar på hur luften kommer in så har luftintagen blivit betydligt större, både ovanpå motorn och på sidorna, för att få in mer inströmmande luft till motorkylningen. Intercoolern är tvådelad, bland annat för att kunna göra huven mer slu*ttande. Det ska också vara lätt att göra rent kylaren, så den är byggd med mycket plats mellan kylelementen så att man kan blåsa rent med tryckluft, säger Per.

Nytt är också bromssystemet, som även innefattar frambromsar på den traktor som Jordbruksaktuellt tittat på, som är i 50 kilometer i timmen-utförande.

– Det är helt nya bromsar med fem skivor och fem klossar, förklarar Per.

Mer olja

Hydrauloljetanken på traktorns högra sida är ytterligare en sak som blivit större hos 8S, något som säkerställer att traktorn alltid har 70 liter olja tillgängligt till olika redskap. Dessutom hjälper transmissionsoljan till att kyla hydraul­oljan.

Trepunktslyften lyfter tio ton och det bakre kraftuttaget har fyra lägen: 540, 540E, 1000 och 1000E. I frontlyften som lyfter 4,8 ton finns möjlighet till två dubbelverkande hydrauluttag och ett kraftuttag med 1 000 varv per minut. När det gäller hydraulpumpar kan man välja antingen 150 eller 205 liter per minut med möjlighet till en så kallad ECO-lösning, där en liten pump förser transmissionen med olja så att huvudpumpen bara behöver jobba när hydrauliken används.


Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 12 februari 2021

Massey Ferguson 8S nu i Sverige (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6047

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.